İTÜ'de hazırlık eğitimi sonunda yapılan ve lisansa başlamak için öğrencilerin geçmek durumunda olduğu İTÜ Proficiency Yeterlilik Sınavı, ayrıca İTÜ'de yüksek lisansa başlayacak öğrencilerin de atlaması gereken bir aşama. Lisans öğrencileri 60 sınırını, yüksek lisans öğrencileri 65 puan sınırını geçmek durumundalar. Daha önceleri tek aşamalı yapılan sınav 2010'dan bu yana iki aşamalı yapılıyor. Tek aşamalı olduğu dönemde proficiency sınavı reading-grammer-essay üçlüsünden oluşurken bu sınav 2010'da iki aşamalı olarak değiştirildi, ve grammer soruları restatement sorularının içine gömülerek vocabulary ağırlıklı bir sınav ortaya çıkarıldı. Ayrıca listening de artık essayin yanında ikinci aşamada kendine yer buldu.
İTÜ Lisans Hazırlık Döneminde Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?
Lisans öğrencileri dönem başı yapılan bir seviye belirleme sınavıyla seviyelerine göre kurlara yerleştiriliyorlar. Dört kurluk sistemde A ve B kurları dönem arasında lisans öğretimine başlayabilmek için proficiency sınavına girme hakkı kazanıyorlar ki bu büyük bir fırsat. Eğer imkanınız varsa A ya da B kuru olmaya bakın, çok zor değil kısa bir ingilizce çalışması üst seviye kur olmak için yeterli. Eğer lise dönemindeki ingilizce eğitiminiz sağlam değilse sizi C ve D kuru karşılayacak. Kurların eğitim süresi dışında ağırlık farkı da bulunuyor. D kurları 5 gün okuldalar, C kurları 4 gün, B kurları 3,5 gün, A kurları 3 gün okuldalar. Yine bu sırada eğitim ağırlığı var. Tavsiyem ya A ya da C kuru olmanız. İngilizcemi geliştireceğim gibi bir bahaneyle seviye belirleme sınavına girmeyip D kuruna giden ve sonra çok pişman olan arkadaş var. Çünkü D kurunun C kurundan tek farkı fazladan bir gün okula gelmeniz.
Kelime Haznenizi Geliştirin
Hazırlık eğitimi boyunca sizin kazanacağınız en büyük özellik kelime bilgisidir. Bu da zaten sizin temel gramer bilgisiyle proficiency sınavını geçmenizi sağlar.
Hazırlık Sınıfıyla İlgili Bilgiler
İTÜ hazırlık döneminiz Maçka Yabancı Diller binasında geçer. Yeri güzeldir, arkada konservatuvar yanda işletme fakültesi bulunur. Hazırlıkta alacağınız notların sizin diplomanıza hiçbir etkisi yoktur. Rahat bir yıl geçirirsiniz, bir nevi LYS, ÖSS, ÖYS (sürekli değişiyor bu sınavın ismi) sınavından sonra dinlenme yılıdır. Tüm yıl ki emekleriniz sadece hazirandaki proficiency yeterlilik sınavına girmek içindir. Fakat tüm yıl gitmezseniz hazirandaki değil temmuzdaki sınava girersiniz. Sınavlar aynı zorlukta aynı niteliktedir.
Birçok arkadaşım hazırlıkta tatile çıkıyor ve devamsızlıktan kalıp hazirandakine değil temmuzdakine giriyorlar. Bunu size tavsiye etmiyorum ama devamsızlıktan kalmak önemli bir sorun değil hazırlık sınıfında. Eğer kaldınız ya da okula gitmiyorsanız netten nasıl essay yazılır ve en çok kullanılan 1000 kelimeyi araştırın.
Testatölyesi'ndeki kelimeler size yardımcı olacaktır.
İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'nın Listening Bölümüyle İlgili Yazı Alttaki Linktedir:
İTÜ Proficiency Listening
İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'yla ilgili özet bir bilgi paylaştım. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorumlardan bize ulaştırabilirsiniz.
Alparslan Pehlivan
Devamını Oku …