Hikmet Kocabaş
Hikmet Kocabaş öğrencisini çok seven, yardımsever ama öğrenciler tarafından notu kıt olarak tabir edilen bir öğretim görevlisidir. Maillerinizi okur ama hepsine cevap yazmaz. Ayrıca mailde Solidworks, Catia veya benzeri programla ilgili bir sorunuz varsa ekran görüntüsünü koyacak kadar özverili şekilde yardımcı olur.


  1. -Hangi Dersleri Verir?

Lisansta Makine Elemanları I ve Makine Elemanları II derslerini ters dönemlerde açar. Eski kodu MAK112E, şimdilerde RES112E olarak anılan Computer Aided Tech Drawing dersini de zamanında veriyordu fakat şimdilerde vermiyor. Yüksek lisansta ise MAK539E Finite Element dersi verir. Muhteşem bir çizim yeteneği vardır, Sadece aralarda yanına giderek Solidworks'u Hikmet Kocabaş'tan öğrenebilmeniz mümkün. Kendine ait patentli bir kavraması olduğunu da belirtmem gerekir burada.
Devamını Oku …

computational fluid dynamics
MAK475E Numerical Fluid Dynamics,  İTÜ Makine Mühendisliği son sınıf öğrencilerinin gelecek için en gözde dersidir. Öğrencilerin takdir ettiği hocalardan olan Hasan Güneş tarafından verilir. Bu dönem bir de ders programında Sertaç Çadırcı'yı gördüm. Araştırma görevlisiydi, belki de öğretim görevlisi olmuştur. Ders inanılmaz zordur, bunun yanında çok da muhteşem bilgiler öğrenirsiniz. İnternette CFD(Computational Fluid Dynamics) ya da şimdilerde anılan ismi olan HAD(Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği) mühendisi olarak anılan birçok insana temel oluşturan derstir. Bu inanılmaz zorluktaki dersi Hasan Güneş mükemmel bir özveriyle anlatır, ama size hakkınızı verir; ne azını ne fazlasını. Bu yüzden genelde derste kalanlar çoktur. Çok çalışkan ve öğrenmeyi arzulayan bir öğrenciyseniz tavsiye ederim, ortalama bir öğrenciyseniz bu derste 30'un üstünü göremez ve kalırsınız. Dersi almayın demiyorum, dersi almamanız sizin gelecekteki birçok fırsatı kaçırmanıza neden olacaktır.
Devamını Oku …

3.sınıfta akışkanlar mekaniği, ısı geçişi, sistem dinamiği ve kontrol, makine elemanları gibi çok zor sayısal derslerle beraber imal usulleri adı altında çok zor sözel bir ders de sizi beklemektedir. Birçok bölümü ezbere dayalı ve çoğunu ileride imalat ya da üretim mühendisi olmadığınız takdirde asla kullanmayacağınız bilgilerden oluşan MAK 351 İmal Usulleri. Ayrıca anlatılanlar yeni değil eski bilgilerdir. İnsanlar başka yerde nanoteknolojiyle çağ atlarken siz burada oksi asetileni, talaşı, dökümü görürsünüz. Temeli MAL201 Malzeme Bilimi dersine dayanır.

MAK351 İmal Usulleri Dersi Nasıl İşlenir?

Ders dört bölümden oluşur; plastik şekil verme, döküm, kaynak ve talaşlı imalat. Bu dört bölümün ilk ikisini yedi haftada diğer ikisini kalan yedi haftada işlersiniz. Dört bölümün dört de ayrı hocası vardır. Plastik şekilde verme dışında diğerlerine pek ısınamazsınız. Dikkat etmeniz gereken bir sürü nokta vardır bu derste, bunları sıralamak gerekirse;
  • -Herhangi bir derste hocanıza, hocam çıkmam gerekli kısa sınav yapmayacaksanız çıkabilirim deyip çıkarsanız o derste kısa sınav yapılır hem de iki tane. Hiçbir dersin ortasında çıkmamaya gayret gösterin.
  • -Dört dersten de 45 sınırını bulmanız gerekli yoksa kalırsınız denir, ama aslında bu pek böyle değildir. Birçok öğrenci talaşlı imalattan 45’i geçemez ama dersi geçer.
Devamını Oku …

3 kredilik MAK483E Thermal Enviromental Engineering dersi; ingilizcesi gayet iyi ve düzgün olan, eski İTÜ Makine Fakültesi Dekanı Taner Derbentli tarafından veriliyor. İTÜ Makine Mühendisliği Enerji Dalı üç seçmeli dersinden biridir. Alan seçmeli dersi olarak geçen bu daldaki tüm dersler;

MAK483E Thermal Enviromental Engineering

Daha önce MAK479E Renewable Energy Dersi'nden bahsetmiştik ve Thermal Enviromental Engineering dersinin Renewable Energy dersinden daha çok geçeni olduğuna da değinmiştik. Fakat bu, sizin bu dersi umursamamanıza yol açmasın, zira bu ders ilerideki iş hayatınızda Renewable Energy dersi kadar önemli olacaktır. Ayrıca MAK366 Uygulamalı Termodinamik/Applied Thermodynamics dersinde absorpsiyonlu soğutma projesi alanlar bu derse birkaç adım önde başlarlar.
Devamını Oku …

İTÜ'de hazırlık eğitimi sonunda yapılan ve lisansa başlamak için öğrencilerin geçmek durumunda olduğu İTÜ Proficiency Yeterlilik Sınavı, ayrıca İTÜ'de yüksek lisansa başlayacak öğrencilerin de atlaması gereken bir aşama. Lisans öğrencileri 60 sınırını, yüksek lisans öğrencileri 65 puan sınırını geçmek durumundalar. Daha önceleri tek aşamalı yapılan sınav 2010'dan bu yana iki aşamalı yapılıyor. Tek aşamalı olduğu dönemde proficiency sınavı reading-grammer-essay üçlüsünden oluşurken bu sınav 2010'da iki aşamalı olarak değiştirildi, ve grammer soruları restatement sorularının içine gömülerek vocabulary ağırlıklı bir sınav ortaya çıkarıldı. Ayrıca listening de artık essayin yanında ikinci aşamada kendine yer buldu.

İTÜ Lisans Hazırlık Döneminde Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?

Lisans öğrencileri dönem başı yapılan bir seviye belirleme sınavıyla seviyelerine göre kurlara yerleştiriliyorlar. Dört kurluk sistemde A ve B kurları dönem arasında lisans öğretimine başlayabilmek için proficiency sınavına girme hakkı kazanıyorlar ki bu büyük bir fırsat. Eğer imkanınız varsa A ya da B kuru olmaya bakın, çok zor değil kısa bir ingilizce çalışması üst seviye kur olmak için yeterli. Eğer lise dönemindeki ingilizce eğitiminiz sağlam değilse sizi C ve D kuru karşılayacak. Kurların eğitim süresi dışında ağırlık farkı da bulunuyor. D kurları 5 gün okuldalar, C kurları 4 gün, B kurları 3,5 gün, A kurları 3 gün okuldalar. Yine bu sırada eğitim ağırlığı var. Tavsiyem ya A ya da C kuru olmanız. İngilizcemi geliştireceğim gibi bir bahaneyle seviye belirleme sınavına girmeyip D kuruna giden ve sonra çok pişman olan arkadaş var. Çünkü D kurunun C kurundan tek farkı fazladan bir gün okula gelmeniz.

İTÜ Proficiency İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı

Kelime Haznenizi Geliştirin

Hazırlık eğitimi boyunca sizin kazanacağınız en büyük özellik kelime bilgisidir. Bu da zaten sizin temel gramer bilgisiyle proficiency sınavını geçmenizi sağlar.

Hazırlık Sınıfıyla İlgili Bilgiler

İTÜ hazırlık döneminiz Maçka Yabancı Diller binasında geçer. Yeri güzeldir, arkada konservatuvar yanda işletme fakültesi bulunur. Hazırlıkta alacağınız notların sizin diplomanıza hiçbir etkisi yoktur. Rahat bir yıl geçirirsiniz, bir nevi LYS, ÖSS, ÖYS (sürekli değişiyor bu sınavın ismi) sınavından sonra dinlenme yılıdır. Tüm yıl ki emekleriniz sadece hazirandaki proficiency yeterlilik sınavına girmek içindir. Fakat tüm yıl gitmezseniz hazirandaki değil temmuzdaki sınava girersiniz. Sınavlar aynı zorlukta aynı niteliktedir.




Birçok arkadaşım hazırlıkta tatile çıkıyor ve devamsızlıktan kalıp hazirandakine değil temmuzdakine giriyorlar. Bunu size tavsiye etmiyorum ama devamsızlıktan kalmak önemli bir sorun değil hazırlık sınıfında. Eğer kaldınız ya da okula gitmiyorsanız netten nasıl essay yazılır ve en çok kullanılan 1000 kelimeyi araştırın. Testatölyesi'ndeki kelimeler size yardımcı olacaktır.

İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'nın Listening Bölümüyle İlgili Yazı Alttaki Linktedir:
İTÜ Proficiency Listening

İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'yla ilgili özet bir bilgi paylaştım. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorumlardan bize ulaştırabilirsiniz.
Alparslan Pehlivan

Devamını Oku …

seyhan uygur onbaşıoğlu
Hakkında pek birşeyin etrafta yazılı olmadığı, tesadüfen bu dersi seçen 20 kişinin hikayesi MAK479E Renewable Energy dersi. Dönem boyunca ağırlığını hissettiren, ben Renewable Energy alıyorum dedirten bir ders. Zor mu, evet zor. İTÜ makine mühendisliği 4.sınıf Enerji ve Tesisat bölümü öğrencileri alabiliyor. Eğer kendinize güvenmiyorsanız uzak durmanız gerekli bu dersten, zira benim dönemimde beş kişi FF ile kalmıştı ki bu dersten kalmak okul uzatır. Derslere devam etmiyor, not almıyor veya pek derslere yakın değilseniz sizin için MAK483E Thermal Enviromental Engineering alternatifi  daha iyi bir tercih olacaktır. Not grafikleri birbirinin zıttı olan iki derstir çünkü. MAK483E Thermal Enviromental Engineering'de birçok insan AA mı alsam BA mı alsam hesabı yaparken siz 45'i nasıl bulurum diye hesap yaparsınız.

MAK479E Renewable Energy öğretim görevlisi  Seyhan Uygur Onbaşıoğlu'dur. İletişimi kolay, sevecen, anlayışlı, kaliteli ve öğrencisini düşünen bir hocadır Seyhan Hoca. Öğrencisini düşünen fakat beş FF derseniz, bu dersin zorluğundan kaynaklanır, çaba göstermeden geçilen derslere benzemeyen bir yapısı vardır Renewable Energy dersinin.
Devamını Oku …

İTÜ Makine Mühendisliği Enerji Kolu 4.sınıf güz dönemi dersidir. Dersin öğretim görevlisi öğrencilerin birçoğunun sevip ders almayı aylar öncesinden planladığı Murat Çakan. Eskiden Erkan Ayder açıyordu, belki ileride yine öğretim görevlisi değişikliği olur. Yalnız unutulmamalıdır ki İTÜ'nün Isı-Akışkan/Enerji Kolu çok sağlam öğretim görevlilerinden oluşmaktadır.

itü makine fakültesi

MAK425E Turbomachinery çok zor bir ders değildir, ingilizce olması birçok insanı korkutsa da sizin açınızdan kolay bir dönem geçer. Öğrenilmesi gereken temel konular size ikinci dönemki Erkan Ayder'in verdiği MAK434 Gaz Türbinleri dersinde lazım olacak.
Devamını Oku …

Gaz Türbinleri itü
İTÜ Makine Mühendisliği öğrencilerinin son sınıfta seçmeli olarak alabileceği zor derslerden olan MAK 434 Gaz Türbinleri dersinin hocası; sempatik tavırları ve farklı ders anlatımıyla Profesör Erkan Ayder. Bu size iyi bir haber aslında, tabi akışkanlar mekaniği dersini ondan alanlar biraz tedbirli girecektir derse. Nasıl tedbirler derseniz; derste çok göze batmama, derse ve asla kısa sınavlara geç gelmeme, dersin işlenişi sırasında başka şeylerle uğraşmama veya uyumama konusunda özetlenebilir. İyidir hoştur çok da gülersiniz dersinde ama disiplinlidir Erkan Ayder. Kısa sınavlar, vizeler ve finallerde kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Oysa ders işleyişini görünce melek dersiniz. Hakkını vererek de anlatır Gaz Türbinleri dersini. Eğer daha önce akışkanlar mekaniği dersini ondan almamışsanız, keşke alsaydım diye üzüldüğünüz bile olur. Fakat notlandırması aşırı derecede, ultra süper kıttır. Gerçi son sınıfa gelmişsiniz artık not endişeniz değil neler kaparım hevesi olmalı ruhunuzda.

MAK 434 Gaz Türbinleri Dersi Nasıl İşlenir?

Ders aslında çok hızlı başlar, ilk prensip asla ders kaçırmama ya da geç kalmamadır. Geç kaldığınız gün kesinlikle kısa sınav olur ve siz daha kısa sınav başlayalı 10 saniye bile olmamışken sınıfa girseniz de kısa sınava alınmazsınız. Şahsen üç defa derse geç kalıp üç kısa sınav kaçırmışlığım vardır. Kesinlikle not tutmalısınız. Erkan Hoca önemli sayfaları boş olan bir kitap koyar her sene fotokopiye. Kitabı alın ama oradaki bilgilerin sizi geçirmeye yeteceğini düşünmeyin.
Devamını Oku …

İTÜ'de makine mühendisliği okuyup, enerji dalını seçenlerin almaktan kaçamayacağı ve o ana kadar tanışmamışsa tanışmak durumunda kalacağı Habil Mete Şen'in verdiği ders; Power Plants. Bu dersle ilgili pek önemli bir yazıya ve gerekli uyarılara rastlamadım, arayanların en azından bilgi sahibi olması açısından geçirdiğim dönemi yazmak istedim.

1. MAK423E Power Plants Dersinin İşlenişi

Habil Mete Şen'i akışkanlar mekaniği dersinden hatırlayanlarınız olacaktır elbet. Dersin otoritesini elinde bulunduran, bulundurmak isteyen biri. Bu ders boyunca toplamda 4 maksimum 5 örnek çözecektir, hepsini de çok iyi bilmek durumundasınız. Hatırladıklarım; olasılık, santraller, düşük ve yüksek ısı değerleri, gaz türbinleri ve buhar türbinleri problemleri. İlk vizeye kadar olasılık ile düşük ve yüksek ısı değerleri(LHV-HHV) problemini çözmüş oluyor, bazen LHV-HHV yetişmiyor. Bizde yetişmemişti mesela, sadece verilen formüllerden sonuca ulaşmaya çalışmıştık. Her ders özenle yoklama alan Mete Hoca, yoklamaya önem verir. Bizim dönemde iki kişiyi yerine imza attırdığı için yakalamış, son haftaya kadar arkadaşlara sizi bıraktım derken, enerji enstitüsündeki son derste sizi affettim deyip finale girme imkanı tanımıştı. Siz temkinli olun bu konuda. Yanılmıyorsam iki FF vardı bizim dönemimizde, bu kişiler yerine imza attıranlar değil derse gelip toplamda 45/100 şartını sağlayamayan öğrencilerdi. Nasıl olsa geçeriz havası oluyor elbet ama dikkatli de olmak gerekir. Akışkanlar mekaniğindeki gibi acımasız bir tavırla karşılaşmadığınız bu derste tek dikkat etmeniz gereken nokta not tutmak ya da anlaşılabilecek bir not bulmak. Defter tutmak demek CC'yi garantilemek demek, çünkü defterdekinden farklı bir şey gelmiyor sınavlarda. Son hafta enerji enstitüsünde reaktörü de göreceğiniz bir ders yapılıyor. Gidin görün, gitmemezlik yapmayın.
Devamını Oku …