Makine Elemanları 1 Dersi Nasıl İşlenir ve Kısa Sınav-Vize-Final’de Ne Çıkar?
Ders; mukavemet dersinden yorulma denklemlerinin hatırlanmasıyla başlar. Dersin anlatımından önce ders programını kısaca vereyim:
Mukavemet
Kaynak Bağlantıları
Lehim Bağlantıları
Yapıştırma Bağlantıları
Perçin Bağlantıları
Mil-Göbek Bağlantıları
Perno ve Pimler
Enine Kama Bağlantıları
Cıvata Bağlantıları
Yaylar
Akslar ve Miller
Kavramalar
Yağlama
Kaymalı Yataklar
Yuvarlanmalı Yataklar
Uzun bir program göze çarpıyor. Ezberinin bol olduğu kadar hesap kitap işlerinin de yer aldığı bir Makine Elemanları 1 dersi programı. Uzunluğundan dolayı sadece sizi ileride ve sınavlarda ilgilendirecek kısımlardan bahsetmek istiyorum, çünkü dönem bittiğinde çoğunuz hiçbir şey hatırlamıyor olacaksınız.
Kaynak bağlantılarına geçmeden önce beş önemli nokta var;
Enerji hipotezleri, Sodenberg kriteri, Mohr Çemberi, Smith Diyagramı, Kümülatif hasar.
Bu beş noktayı bilmeniz o zahmetli ilk üniteyi rahat atlatmanızı sağlar. Ve ardından kaynak bağlantıları başlar.
Kaynaktaki önemli noktalar; kaynak kalitesini belirleyen faktörler ve kaynak problemleri. O bir sürü kaynak çeşidini hiç ezberlemeyin. Kaynak kalitesini belirleyen altı faktör var, bunlardan ilk dördü olmazsa olmazı bir kaynağın;
Malzeme, hazırlama, kaynak metodu, kaynak malzemesi.
Bu sayılan dört faktörün bilinmesi kaynağı 3.kalite kaynak yapar. 2.kalite kaynak ise yapılan kaynağın profesyonel bir kaynakçı tarafından yapılmasıyla oluşur. 1.kalite kaynak tüm bu işlemlerden sonra kontrol işleminin yapılmasıyla gerçekleşir.
Kaynak problemlerinde önemli noktalar; kaynak kuvvetinin yönü ve nasıl bağlantıya etkidiği, kaynak alanı ve atalet kuvveti hesaplanması.
Lehimle ilgili iki soru gelebilir bir kaynak ve yapıştırmayla ilgili karşılaştırma bir de lehim bağlantı şekilleri. Yapıştırma ve perçin bağlantılarının özellikleri de çıkabilir.
Kolay olarak düşünülebilecek konular bittikten sonra artık problemlerin daha ağırlık bastığı kısımlara geldi. Bu kısımdan sonra sizin dersteki yardımcılarınız artacak. Makine Elemanları 1 problem kitabını artık karıştırma vaktiniz geldi, çünkü vize ve finaldeki sorular bu kitaplardan çıkacak. İki kitap var soruların geldiği;
Fatih Babalık-Makine Elemanları 1 Problemleri ve İTÜ Öğretim Görevlileri tarafından yazılan Makine Elemanları 1 Problem Kitabı. Aslında bakarsanız çok benzerdir iki kitap.
Vizelerde sözel ve sayısal bölüm eşit ağırlıklı giderilmeye çalışılmasına karşılık finalde 60-70 puan sayısal 30-40 puan sözel kısımdan soru gelir. Sözel konuları ezberlemeniz vakit alırken sayısal problemlerin mantığını anlaması çok daha kısa zamandadır. Makine Fakültesi’ndeki Volkan Abi’den çıkmış soruları almayın onun yerine, slaytlara ve problem kitabına çalışın çünkü öğretim görevlileri bu derste ters köşe yapar.
Kısa sınavlar kolaydır fakat dersi takip etmezseniz evde oturup çalışarak yapmanız zor olarak gözüken yerlerden gelir.
Ödevlerden çok eğer dersi normal dönemde alırsanız bu derste 2011-2012 güz döneminde konulan projelerden bahsetmek istiyorum. Nette örneklerini bulabileceğiniz bir proje verilir size. Sizde örneğe bakarak projeyi yaparsınız fakat bu projeler çok kısa sürede okunduğu için projenizin içinden çok dış kısmının elle tutulur olmasına dikkat edin. Makine Elemanları 1 projelerinde bize kriko konusunu vermişlerdi.
Bu dersten uzunca bahsettim, hatta ders programı ve önemli beş nokta kısmı için gidip kitabı açtım, benim üç kez alıp sonunda BA getirdiğim bir dersti Makine Elemanları 1. Tavsiyemi dinleyin; Cemal Baykara ve Hikmet Kocabaş’tan bu dersi alın, kolay veya bol not verdikleri için değil size ders dışında dahi yardımcı oldukları için.
Alparslan Pehlivan
Kategoriler:
Hikmet Kocabaş,
İTÜ,
Makine Elemanları 1,
Makine Elemanları I
Tavsiyeye uymayıp bu dersi ilk dönem arkadaşların sonuçlarını görebiliyoruz alttaki konudan :)
Makine Elemanları 1 - Sait Yücenur Not Dağılımı
itü makina fakültesi öğretim üyelerinin hazırladıkları ders notları son derece faydalıdır. internette de derste projeksiyon ile gösterilen pdf dosyaları var.