İTÜ Proficiency Listening Soruları
İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'na girenlerin en çok merak ettiği konulardan olan İTÜ Proficiency Listening bölümünde size bir parça iki defa dinlettiriliyor. Yaklaşık beş dakikadan oluşan parçayı okurken dinlediklerinizi yazmak için note taking dedikleri parçadaki başlıkların yer aldığı bir kağıt veriliyor size. Bu kağıtlarda ayrıca iki de resim bulunuyor konuyla ilgili hiç bilgisi olmayanların az çok gözünde durumu canlandırması için.

Parça, telaffuzu çok da kötü olmayan ama müthiş derecede de iyi olmayan biri tarafından okunuyor. Teknik üniversite olduğu için konu genellikle teknoloji odaklı çıkıyor. Mesela son iki proficiency de çıkan konular; 'gözlüğün icadı ve gelişimi' ile 'yeşil çatılar'. İki konuda da ortak noktalar icadın tarihlerinin ya da icatlardaki önemli gelişmelerin tarihleri. Yalnız şuna iyi dikkat etmelisiniz mesela yeşil çatılar 1960'larda başlandı ve ardından 50 yıldır gelişimi devam etmekte dendi. Şıklarda da bulunuşu sordu.




Hem 50s hem de 60s diye iki şık var bu gibi sorularda hemen cevabı işaretlemeyin notlarınızı kontrol ederek en az üç defa soruyu okuyun. İTÜ Proficiency Listening'de her zaman dikkat etmeniz gereken en önemli konu ben cevabı biliyorum hemen işaretleyeyim demek yerine soruyu okuduktan sonra notlarınıza göz gezdirmeniz. Tüm listening parçalarında ortak bir diğer nokta son yorumlar kısmı. Parça okunduktan sonra yorum yapılır yine okuyucu tarafından. Burada önemli olan özneyi yakalamak. Bazen kendinden bahseder bazen gelecekten bazen de tecrübelerden.

Hemen konulardan bahsettik fakat İTÜ Proficiency Dil Yeterlilik Sınavı'ndaki Listening kısmının soru sayısı, puanları ve benzeri bilgilere hiç değinmedik. İTÜ Proficiency Listening'de 10 soru var, 10 soruyu cevaplamanız için 30 dakikanız var, aslında 15 dakikanız var çünkü geri kalan 15 dakika parçayı dinlemek ve not almakla geçiyor. İTÜ Proficiency Listening'de parça okunurken size sorular verilmez, siz parçayı dinler ve notlarınızı alırsınız ardından soru kağıdı size verilir. 10 soru toplamda 20 puandır ve İTÜ Proficiency'nin ikinci kısmının yarısını oluşturur diğer yarısı ise essaydir.

Yorum Yazın



Sitemizde şahsınıza/kurumunuza ait rahatsız edici veya şahsınıza/kurumunuza yöneltilmiş yasalara aykırı unsurlar bulursanız 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı yasa gereği "makine-muhendisi [at] hotmail . com" adresimizi kullanarak bildirim yapabilirsiniz.