3.sınıfta akışkanlar mekaniği, ısı geçişi, sistem dinamiği ve kontrol, makine elemanları gibi çok zor sayısal derslerle beraber imal usulleri adı altında çok zor sözel bir ders de sizi beklemektedir. Birçok bölümü ezbere dayalı ve çoğunu ileride imalat ya da üretim mühendisi olmadığınız takdirde asla kullanmayacağınız bilgilerden oluşan MAK 351 İmal Usulleri. Ayrıca anlatılanlar yeni değil eski bilgilerdir. İnsanlar başka yerde nanoteknolojiyle çağ atlarken siz burada oksi asetileni, talaşı, dökümü görürsünüz. Temeli MAL201 Malzeme Bilimi dersine dayanır.
Ders dört bölümden oluşur; plastik şekil verme, döküm, kaynak ve talaşlı imalat. Bu dört bölümün ilk ikisini yedi haftada diğer ikisini kalan yedi haftada işlersiniz. Dört bölümün dört de ayrı hocası vardır. Plastik şekilde verme dışında diğerlerine pek ısınamazsınız. Dikkat etmeniz gereken bir sürü nokta vardır bu derste, bunları sıralamak gerekirse;
- -Herhangi bir derste hocanıza, hocam çıkmam gerekli kısa sınav yapmayacaksanız çıkabilirim deyip çıkarsanız o derste kısa sınav yapılır hem de iki tane. Hiçbir dersin ortasında çıkmamaya gayret gösterin.
- -Dört dersten de 45 sınırını bulmanız gerekli yoksa kalırsınız denir, ama aslında bu pek böyle değildir. Birçok öğrenci talaşlı imalattan 45’i geçemez ama dersi geçer.
- -Talaşlı imalat dersinde verilen torna, freze ödevini yapın. Bu sizin geçmeniz için en temel koşul. Çeviri ödevinden bahsetmiyorum kesinlikle, onu vermezseniz çok bir şey kaybetmezsiniz. Yalnız geçmek için iki sayfa çeviri yapabileceğinizi düşünüyorum.
- -Yoklamaya dikkat edin, yoksa VF sizin için hiç sürpriz olmasın.
- -Döküm, kaynak ve plastik şekil vermeyi ezberlemeye, talaşlı imalat dersini dinlemeye bakın. Döküm, kaynak ve plastik şekil verme kitaptan, talaşlı imalat dersi %80 öğretim görevlisinin anlatıldığı yerden sorulur.
- Bu ders kısa sınav şampiyonudur. Dört ayrı bölümün en az beşer kısa sınavı vardır. Kısa sınavlar kesinlikle derste anlatılanlardan çıkar, asla kitaba bakarak tam puan alamazsınız.
Her bölümün ödevi bulunur, diğer üç bölümü hatırlamıyorum ama talaşlı imalatta ödev bir ingilizce metnin çevirisi ve torna, frezeyle ilgili kısa bir projedir. Bu proje vizede de finalde de çıkar. Torna kalemlerini, kalem tipleri ve uçlarını iyi öğrenin.
Vizelerin süresi yaklaşık bir buçuk saattir, herkes ayrı ayrı bölümlerden eğitim aldığı için vizelerde bir karmaşa yaşanır. Finalin etkisiyse çok büyük olduğu için sadece final ve kısa sınavlarla bu dersi kurtarmanız mümkündür.
MAK351 İmal Usulleri dersine dikkat edin, beşinci kez alan insanlar tanıyorum. İyi bir notla dersi geçmeniz dileğiyle.
sistemde yeni kod MAK351 İmal Usülleri olarak gözüküyor.