İTÜ Makine Mühendisliği'nin 6.yarıyıl (3.sınıf 2.dönem) dersi olan MAK312 kodlu Ölçme Değerlendirme dersi, döneminin pek de zor olmayan fakat hakkında çok bilgi bulunamayan dersidir. Eski kod MAK351 şimdiki kodu MAK353 olan İmal Usülleri dersine benzer dönüşümlü anlatımlar içerir.

İTÜ Ölçme Değerlendirme


Dönemimde aldığım MAK312 Ölçme Değerlendirme dersinden bahsedecek olursam, dört farklı öğretim görevlisi tarafından açılmıştı. Aslında 3+1 demem gerekli. Üç öğretim görevlisi kendi aralarında anlaşır anlatır Şükrü Balta'nınsa kendine ait anlatım tarzı vardır.

Yine dört öğretim görevlisi dersi açmış gözüküyor bu dersin Türkçe anlatımı için. Muhtemelen üç öğretim görevlisi kendi aralarında yine dönüşümlü olarak anlatacaktır. Öncelikle Şükrü Balta'nın ders anlatımından bahsedeyim. Şükrü Balta tam bir disiplin hocasıdır. Dersten erken çıkamaz, derse geç giremezsiniz. Normalde kısa sınavı olmayan bu derste kısa sınavlar yapar. Bazen bir derste üç taneye kadar çıkabilir bu. Sağlam ödevler verir fakat anlatır da dersi. Diğer üç öğretim görevlisinden daha iyi öğrenirsiniz dersi. Yalnız gelin görün ki MAK312 Ölçme Değerlendirme dersinde öğrendiklerinizi birçoğunuz hiç kullanmayacak ki Akışkanlar Mekaniği tadında bu dersi işlemek dönemin diğer ağır dersleri olan MAK342 Makine Elemanları II ve eski kodu MAK322 yeni kodu MAK324 olan Makine Teorisi'ne yeterince odaklanamamanıza neden olacak. Diğer öğretim görevlilerinden Ayhan Kural'dan zamanında bu dersi almıştım. Ayhan Kural rahat adamdır, siz de rahat takılır ödevleri zamanında verirseniz CB-CC gibi bir not alır geçersiniz dersi. Adam gibi çalışırsanız BB alırsınız. Daha yükseğini Ölçme Değerlendirme için beklemeyin.




Özellikle Murat Çakan'ı aradı gözlerim acaba dersi açmış mı diye de şansınız yok 2012-2013 Bahar Dönemi için dersi açmamış gözüküyor. Fakat dersi Murat Çakan açarsa hiç düşünmeden alın derim. Dersin sabit bir programı yoktur. Sürekli değişimli anlatıldığı için siz tam takip edemezsiniz. Baştaki tanımlar önemlidir; kesinlik, doğruluk gibi. Yalnız bizim döneme kadar her sene ilk vizede bu tanımlardan soru çıkarken bize olasılık sorusu ve benzer üç problem çıkmış tanım hiç çıkmamıştı. Ters köşe yapıp gittiler ikinci vizede sordular. Yani dikkatli olun. Bu konu çıkmaz diye düşünmeyin. Çıkmış sorulardaki problemleri de 5-10 kişi toplanıp çözün, çünkü bu derste 3-5 tanımın dışında problemlerden başka sorulacak soru yok. Vize içinde final içinde bu geçerli. Kalırım diye beklerken finalde çıkan iki problemi yapmam bana CB'yle geçirmişti bu dersi.

Unutmadan deneyleri kaçırmayın, genelde nette eksik verilen formülleri bulabilirsiniz. Eksik bir deney raporu vermeniz halinde dersten VF ile kalırsınız.

Deneylere göz atacak olursak;

-Isı 1
-Isı 2
-Hidromekanik 1
-Hidromekanik 2
-Otomatik Kontrol 1
-Otomatik Kontrol 2
-Mukavemet 1 (Eğilme deneyi)
-Mukavemet 2 (Titreşim deneyi)

Bu sıra değişebilir tabi, grubunuzun çalışkanlığının da notlarda ne kadar önemli olduğunu burada bir kez daha anlıyorsunuz. Yapılan deneylere grubunuzla zamanında gidin, çünkü bazı deneyler yetişmeyecektir. Otomatik Kontrol deneyleri rahat ve hızlı deneylerdir. Araştırma Görevlisi Gökçe Burak Tağlıoğlu da size çok çok iyi bir sunum yapar ve yardımcı olur. Mukavemet deneyleriniz zor geçebilir. Derse gitmeden önce föyü okumanız istenir, oraya gittiğinizde size sorular sorulur fakat sorulan sorular genellikle föyden olmaz. Hazırlamanız istenilen raporlarda çoğu öğrenci önceki dönemlerin raporlarını hazırlar yollar, fakat hata yapar. Araştırma görevlilerin istediği uzun uzun alışılagelmiş raporlar değil, deneyin küçük bir sunumu ve elde edilen sonuçlardır.

Bu dönem açılan programı altta görüyorsunuz;

MAK312 Ölçme Değerlendirme


Programın değişmesiyle beraber bu dersin kaldırılacağı dedikodusu yayılmıştı ortaya, fakat kaldırılmadığını görüyorum. Yakında kaldırılabilir.

Dersin Önşartları:
FIZ102E ve MAT201









Yorum Yazın



Sitemizde şahsınıza/kurumunuza ait rahatsız edici veya şahsınıza/kurumunuza yöneltilmiş yasalara aykırı unsurlar bulursanız 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı yasa gereği "makine-muhendisi [at] hotmail . com" adresimizi kullanarak bildirim yapabilirsiniz.